Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Belasting, sociale lasten en zo

Mijn Franse boekhouder had het me voorgerekend: bij een inkomen van 300.000 francs hoef ik maar 8,75% belasting te betalen. Ik was in de wolken, tot een vriend me uit de droom hielp. Een informatief bericht uit het Midden-Oosten. Hoewel mijn werkzaamheden zich ‘virtueel’ vooral in Nederland afspelen, woon ik permanent in Frankrijk en moet ik dus hier belasting betalen. Hoe kom ik uit op slechts 8,75% bij een inkomen van 300.000 francs? Ten eerste door me in te schrijven bij een ‘Association de Gestion Agrée’, in mijn geval de Association des Professions Liberales pour la Region de Lyon (APLRL). Als lid van zo’n club krijg ik direct 20% aftrek op mijn bruto belastbaar inkomen. Wel ben ik verplicht om op mijn briefpapier én op een bordje in mijn kantoor te vermelden dat ik lid ben en cheques accepteer. Kleine moeite, voor 20% korting. Daarnaast heb ik het geluk van een vrouw en twee kinderen. Sowieso al een aangenaam bezit, maar ook fiscaal gezien interessant. Mijn vrouw telt voor één extra gezinslid en de kinderen ieder voor een halfje, zodat ze samen mijn belastingvrije som twee volle schalen verder tillen. Dus je begrijpt dat ik in de wolken was. Een ton per jaar verdienen en maar 9.000 gulden belasting betalen!

Helaas, met een droog: “Heb je al aan de sociale lasten gedacht?” hielpt mijn vriend Olivier me uit de droom. Had ik niet. En omdat de Fransen niet gespaard hebben voor hun pensioen (daar moeten immers de kinderen straks voor zorgen), gaat het om aanzienlijke bedragen. Ik ben inmiddels verplicht ingeschreven bij drie ‘Caisses’. Zo is er de Union de Recouvrement des Cotisations de Securité Sociale et d’Allocations Familiales (URSSAF), die een bijdrage verwacht in de kosten voor de sociale zekerheid. En de weduwen- en wezenwet (Of zoiets. Ik weiger me in dit soort saaie stof te verdiepen, tenzij ik er voor betaald wordt om er een leesbare tekst over te maken). Daarnaast zijn er nog ‘caisses’ voor ziektekosten en pensioenverzekeringen, die ook een stukje van mijn inkomen wensen. Onder de streep houd ik minder over dan in Nederland, dus die 8,75% bleek een Edith Piaf: een dode mus.

Maar enfin, je ne regrette rien. Als alleen het inkomen telt, had ik beter in de Beethovenlaan in Huizen kunnen blijven wonen. Hier wordt het minder, zoals verwacht. De hoeveelheid opdrachten neemt iets af, mede als gevolg van de afstand. Ik kan immers niet ‘even langs komen’ voor een briefing of een brainstorm. Aan de andere kant blijven er voldoende trouwe en zelfs een paar nieuwe klanten (dank, dank) die mijn teksten belangrijker vinden dan mijn lijfelijke aanwezigheid. Bovendien beginnen de ‘projectontwikkelplannen’ met onroerend goed hier meer concrete vormen aan te nemen. Aannemer-vriend Olivier en ik zijn een SARL gestart, die inmiddels twee te renoveren fermes Bressanes in de verkoop heeft. Wellicht dat dat in de toekomst wat extra inkomsten oplevert.

Overigens kan ik eventuele kopers van onroerend goed in Frankrijk nog wel een aardige tip geven: altijd afdingen! De makelaar of notaris zal allicht zeggen dat dit in de onderhavige regio toevallig niet de gewoonte is, maar in de meeste gevallen krijg je er toch nog wel 10 of zelfs 20% af. En dat heb je toch mooi je kosten koper er uit. Overigens geldt deze afdingregel natuurlijk niet voor ons eigen huis op immogo. In de Bresse, en met name in La Chapelle-Thècle, is afdingen écht niet de gewoonte. Tenminste, de makelaar bij wie wij ons eigen huis kochten wist dit heel zeker.

https://immogo.com/nl

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|