Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Wonen en ondernemen in de Gers

Ruim vijf jaar geleden zijn we gezwicht; na zeven jaar wikken en wegen vertrokken we vanuit Nederland naar Zuid-West Frankrijk om een nieuw bestaan op te bouwen. We hadden voor ons vertrek bijna heel Frankrijk bekeken en kozen uiteindelijk voor een regio die we niet kenden, de Gers, in het Zuid-Westen van Frankrijk.
Waarom duurde dit ‘wikken en wegen’ zeven jaar? Omdat we maar niet konden kiezen tussen twee passies, wijn of Frankrijk.Nou, zult u wellicht zeggen, dan hoef je toch niet te kiezen? In Frankrijk heb je ze alletwee. Dat klopt, maar daarover later meer.
De keus werd dus Frankrijk, het verwezenlijken van een droom: geen files, geen stress, geen regen meer maar voor altijd rust, lekker eten en drinken, de zon, een boerderij en een chambre en table d’hôte.

Hartstikke leuk zo’n chambre en table d’hôte totdat je gasten om drie uur ’s nachts thuiskomen en nog even uitgebreid in bad gaan en vervolgens ’s ochtends om zes uur weer vertrekken, uiteraard wel na een heerlijk ontbijt. Nee, dit was het dus niet voor ons. Leuk, zeggen wat je niet wilt, maar dan moet je wel weten wat je wél wilt. God leeft nog steeds wel in Frankrijk, maar zorgt niet zomaar voor een inkomen. Daar zul je uiteraard zelf voor moeten zorgen.
Dus we voerden plan B uit; een degelijk bedrijf opzetten wat er voor zorgt dat we toch kunnen leven als die bekende God uit Frankrijk. Werken in de buitenlucht, genieten van het mooie weer, terwijl we het leven voor goedgehumeurde vakantiehuisbezitters zo aangenaam mogelijk proberen te maken. Een bedrijf zoals dit in goed Frans heet, een ‘property management business’. Ons bedrijf loopt boven verwachting, ook in Frankrijk kun je je onderscheiden door als ondernemer te doen wat je belooft.

Maar zoals reeds gezegd, we hadden echter twee passies. Ondanks het succes van ons bedrijf, bleef die andere passie, wijn, onderhuids kriebelen en wel zodanig dat wij begonnen te overwegen ons heerlijke bestaan in Frankrijk op te geven. Maar er is toch genoeg wijn in Frankrijk? Inderdaad, echter er is wijn en Franse wijn. Niet dat er iets mis is met Franse wijn, integendeel, maar je wilt ook wel eens iets anders dan Franse wijn. En hier ligt voor ons nou net het probleem. Als je grootste passie wijn is en je wilt die passie vormgeven door een eigen wijnzaak te beginnen die meer verkoopt dan alleen Franse wijn, kun je dat beter niet in Frankrijk doen. Fransen drinken namelijk overwegend Franse wijn. Wij houden wel van uitdagingen, maar Galliërs er van overtuigen dat er minstens net zulke goede en zelfs betere wijnen worden gemaakt buiten Frankrijk, lijkt ons een brug te ver. We kennen onze eigen beperkingen.

Gehoor geven aan je verlangens betekent knopen doorhakken: we gaan terug naar Nederland!
Terug naar Nederland met een enorme schat aan ervaringen op zak. Door alles wat we hier hebben meegemaakt zijn we geestelijk een stuk rijper en rijker geworden. We zijn blij dat we vijf jaar geleden de stap hebben gemaakt en het niet is gebleven bij: “hadden we het maar gedaan”.
We hebben dus geen moment spijt van onze stap. We hebben ervaren hoe het is om in een vreemd land een succesvol nieuw bestaan op te bouwen. Van onze buren hebben we geleerd hoe fantastisch je kunt koken op het Franse platteland en vooral hoe je deze heerlijkheden verorberd in aangenaam gezelschap van prettige mensen die nog de tijd nemen voor een goede maaltijd en een goed gesprek. Bovendien hebben we geleerd om te gaan met de Franse bureaucratie; moeilijk doen kunnen ze zeker, maar er is altijd een oplossing te vinden.

Om ons volgende project te realiseren zijn we op zoek naar kopers voor ons huis en bedrijf. We zijn trots op wat we hebben bereikt en zouden het leuk vinden als dit succes wordt voortgezet. Eén ding staat voor ons als een paal boven water; we komen zeker terug in de Gers, want Zuid-West Frankrijk heeft een speciaal plekje veroverd in ons hart. We maken in onze wijnkoperij graag een apart hoekje vrij voor wijnen uit deze bijzondere regio.

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|