Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Wie is de mol...

Wie is de Mol..
Of ..is het..waar is de Mol ..

Terwijl trouwe fans , waaronder ikzelf..de laatste spannende aflevering van `Wie is de Mol’.. nagelbijtend hebben gevolgd en nog een week moeten wachten op de ‘grande finale’…is het hier op Domaine la Valade meer de vraag..waar is de mol..
Als je zoals wij veel land bezitten ..maar liefst 11 hectare ..waarvan een groot gedeelte grasland is..is weidebeheer best wel een dingetje wat je moet leren. Zeker met een niet agrarische achtergrond zoals wij, maar wel gelukkig in bezit van groene vingers.

Jaarlijks terugkomende bezigheid is dan ook het vangen van de mollen en woelratten. Op zich nuttige diertjes..maar ja ..je hele land laten ondermijnen door dat gedierte is nou ook niet fijn. De weilanden worden één grote bultige gatenkaas als je hun gang laat gaan. Met als gevolg dat de paarden er zich makkelijk in verstappen en de enorme molshopen kilos zand in ons hooi veroorzaken. Al met al..ze worden gedoogd.. tenzij het geen plaag wordt.

Hier in Frankrijk is mollenklemmen zetten, eigenlijk een mannenklus..ik werd dan ook ietwat vreemd..maar bewonderingswaardig aangekeken toen ik de hulp inriep van de oude eigenaar van onze ferme.  Zowel vader ( 75 + ) als zoon ( 50+ ) gaven me hun versie van de beste molvangcursus van de Corrézè. Ik ga natuurlijk niet zeggen wie van de 2 de beste tips had.. Regelmatig wordt er geïnformeerd hoe het met mijn vangst is..en ik mag niet klagen..de ene keer zijn de mollen mij te slim af en de andere keer ik hun..dus..het gedoogbeleid werkt..ze staan nog niet op de lijst van bedreigde diersoorten in Vigeois..maar ze vormen ook geen plaag  ..Dus het houdt je bezig..Beste molloten en mollega’s…een goede vangst..a plus..Yvonne

6 tips waarom je mollen vangt

1. Je wilt geen gatenkaas in je weiland
2. Je wilt zo min mogelijk zand in je hooi.
3. Paarden vinden zandvrij hooi lekkerder.
4. De hooiboer moppert minder als hij komt maaien dat zijn messen bot worden van al die molshopen
5. Je bent verplicht bezig in de natuur.
6. Momentje voor jezelf..op zoek naar de mol..

Domaine la Valade, Yvonne Peters-Bausch, maart 2017

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|