Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Verbouwen in de Zuid-Bourgogne

Verslag van een maître d'oeuvre

Of ik niet onze verbouwing kon regelen, was de vraag van een stel dat een aardig maison de caractère, vermoedelijk uit begin 19e eeuw had gekocht. Zelf konden ze het niet en het was een tweede huis, dus ze waren er niet altijd en in het frans met de artisans was toch wat ingewikkeld. Het huis was in goede staat, maar rommelig verbouwd eind jaren 90.

Mijn klanten hadden heel wat plannen. De zolder, nu niet in gebruik, met een onbeschoten kap, zou moeten dienen als atelier en als er ook een tweede badkamer gemaakt kon worden, zou dat heel fijn zijn.
Extra raam in de salon, nieuwe binnendeur (in stijl met de rest) nieuwe luiken zo links en rechts, vervangen van lelijke plavuizen door oude tommettes. Ze wilden ook graag af van het bonte schilderwerk en alles in één stijl in het gehele huis. Muren en boisseries, al het houtwerk, ramen deuren.
Er stonden bovendaks wel schoorstenen, maar binnen was er niets te zien.
Er was cv op gas, mooie oude gietijzeren radiatoren, maar een houtkachel zou wel fijn zijn in het voor- en naseizoen en is ook heel gezellig.

Toen duidelijk werd wat de bedoeling was, en er samen met mij kleuren voor het schilderwerk bepaald waren, kwam de fase van begroten. Overigens was de badkamer op zolder al afgevallen. Dat zou technisch en behoorlijke ingreep zijn en daardoor kostbaar. En of er veel gebruik van gemaakt zou worden?

Ik schreef de bestekken en maakte afspraken met alle artisans die een bijdrage zouden moeten leveren. De charpentier voor het maken van dakramen, eletricien voor stopcontacten en lampen op zolder, maçon voor het stenen kozijn van pierres taillées, menuisier voor het raam, de luiken en binnendeur, plâtrier voor het beschieten en isoleren van de kap en het schilderwerk.
De offertes leverden bij elkaar, en na wat onderhandelingen, een begroting op, die binnen het budget van mijn opdrachtgevers paste.
Ik raadde ze aan rekening te houden met een budget voor onvoorziene posten, omdat er ook links en rechts wat gesloopt moest worden. Niet altijd is duidelijk te voorzien wat daar uit voortkomt.
Ook in dit geval. In de salon stonden lelijke staanders onder een balk als afscheiding of steun? Ze moesten in ieder geval weg omdat ze in de weg stonden, en toen ik ze probeerde te verwijderen was duidelijk dat ze ook als steun bedoeld waren.
Een smid die ik te hulp riep. leverde een goede oplossing waarbij de balk met ijzer werd versterkt. Later kon het geheel omkleed worden met gipsplaat, en geschilderd worden, in de kleuren en stijl van het plafond.

Na het akkoord van mijn klanten op de offertes, gingen we aan de gang.
Eerst werden de vergunningen aangevraagd voor het nieuwe raam en de dakramen. Geen probleem, en het ging snel. Enig overleg op de Mairie hielp ongetwijfeld.
Een groot deel van de winter is gebruikt om alle werkzaamheden uit te voeren.
Er moest nogal wat op elkaar worden afgestemd, wie komt wanneer. Met enige regelmaat ging ik kijken en overleggen als er zaken "in het werk" beslist moesten worden.

De houtkachel is er ook gekomen. Na wat hak- en breekwerk vond ik een conduite, een gemetselde schoorsteen in de muur van een halve meter dik.
Een chauffagist trok er een flexibele pijp doorheen, waarop we een houtkachel konden aan sluiten.
Bij een "anciens matériaux" vond ik een houten schoorsteen mantel met een grote lege spiegellijst er boven. Een beetje gerestaureerd, geschilderd en voorzien van een oude, op een brocante gevonden facetspiegel. Helemaal in stijl van het het maison bourgeoise.

Zo is het gegaan en goed gekomen. Mijn klanten waren blij dat het huis dat een beetje verprutst was, zijn oorspronkelijke grandeur had teruggekregen.

Mijn vak als maître d'oeuvre is geweldig leuk. Ik kom blije mensen tegen die ik mag helpen hun droom te realiseren. Ik werk met uitstekende vaklieden, die het op prijs stellen dat er interesse is voor wat ze kunnen.

Eric van Keulen

cabinetvankeulen.com

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|