Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Vallende sterren

De zwoele zomeravonden zijn de meest memorabele avonden tijdens mijn verblijf in Frankrijk. Na een lange vakantiedag van niets doen, alleen een beetje Skypen met het thuisfront, begint de Franse zomeravond soms met een stevige onweersbui. Aangekondigd door aangroeiende grijze stapelwolken, omringd met vaalgeel licht, die langzamerhand mijn richting opkomen. De dag eindigt van volkomen stilstand in een turbulente avond met draaiwinden en donderslag.

Alle hens aan dek! De parasols worden zo snel mogelijk binnengehaald, de hangmat mag blijven hangen, want die droogt toch wel snel, de stoffen tuinstoelen wel inklappen. Alle ramen en deuren worden wagenwijd opengezet om de aankomende verkoeling het huis binnen te laten. Bijzonder om te zien hoe snel de bui komt en eigenlijk ook weer zo verdwenen is.

Gelukkig maar, want mijn vrouw is als de dood voor onweer en vooral de bliksemschichten. In dergelijke situaties verstopt mijn vrouw zich snel in het echtelijk bed, maakt zich zo klein mogelijk en trekt het kussen ver over haar hoofd en roept alsmaar: “Is het over? Is het voorbij?” Als de bui al een half uur is overgetrokken, meld ik mij bij mijn lieftallige echtgenote met de woorden: ”Rosétje?”

Gelukkig is het niet altijd kommer en kwel in onze Franse residentie. We genieten van de prachtige natuur, de rust en zeker de lome, luie avonden. Midden augustus is het vooral de tijd van de vallende sterren. Dat moet je een keer ervaren hebben in een zeer donkere omgeving. En donker is het wanneer in ons dorp de straatverlichting iedere avond om half elf uit gaat.

Bij heldere avonden schitteren miljoenen sterren boven onze nietige hoofden en vooral de vallende sterren moeten midden augustus duidelijk te zien zijn. Dat gaan wij dit jaar vanavond maar eens meemaken. De Melkweg strekt zich als een grote witte vlek boven ons uit. Hoe klein voel ik mij onder deze mysterieuze sterrennacht waaruit straks de sterren gaan vallen.

De ligstoelen zijn opgesteld in de boomgaard achter ons huisje, de fles rode wijn en glazen binnen handbereik. Al snel meldt zich de eerste vallende ster. Niet dus, het is een satelliet, in een vaste baan om onze aardbol en zal vanavond nog wel een paar keer voorbijkomen.
Mijmerend over het leven zien mijn vrouw en ik vervolgens zeer regelmatig, hoog in de lucht vliegtuigen voorbijkomen.

Hier beneden wonen we zeer rustig, maar daar boven is het blijkbaar erg druk! Het wordt steeds donkerder en meer sterren laten zich zien. Tot nu toe nog geen vallende ster gezien, wel een soort lichtgevende strepen in de lucht, wat achteraf de elektriciteitsdraden waren die over de boomgaard lopen. Wijn en sterren kijken gaat blijkbaar lastig samen. Het kan gek lopen! Om ons heen horen we af en toe wel een appel met een stevige plof op de grond uit de boom vallen, maar nog steeds geen vallende sterren.

Het steelpannetje met het bekende nonnetje wordt wel snel waargenomen. In het donker op de tast vul ik nog eens de glazen. Het wordt best wel fris en mijn vrouw komt met twee fleecedekentjes aandraven. Ingepakt staren we naar het heelal in afwachting van onze eerste vallende ster. Ons geduld wordt aardig op de proef geteld. Sterren kijken is een vak apart. Ze vallen blijkbaar wanneer je net niet kijkt.
Plotseling schrik ik wakker van het gesnurk van mijn vrouw en zie tegelijk een ster in een strakke streep mij alsnog een fijne nachtrust toewensen.

Jan de Ruyter
Rotterdam

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|