Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Parijs

Afgelopen weekend werd Europa in het hart getroffen door terroristische acties die aangestuurd werden door de Islamitische Staat. De stad waar velen meerdere keren in hun leven naar toe gaan, om een paar dagen te genieten van de sfeer en de bezienswaardigheden. Zelf was ik daar afgelopen zomer om de finish van de Tour de France mee te maken. Het was al de derde keer dat ik deze meemaakte, de eerste keer was ik met mijn hele gezin, onderweg naar huis vanaf ons vakantie-adres elders in Frankrijk. Het moment waarop de groep wielrenners de kasseien van de Avenue des Champs Elysées voor het eerst in onze waarneming bereikten, was emotioneel. Zelfs voor mijn vrouw, die helemaal niets met wielrennen heeft. De tweede keer was ik alleen met mijn zoon, en afgelopen zomer was ik alleen.

Elke keer als we op terugreis naar huis waren vanaf een vakantiebestemming in Frankrijk, probeerden we wel een tussenstop in Parijs te maken. Een enkele keer combineerden we dat met eerst een bezoek aan Disneyland, om nog voor we weer naar huis reden even de Champs Elysées te bezoeken. In één van de passages kochten we een paar jaar na elkaar een vroeg verjaardagscadeau voor mijn dochter, die niet lang na onze thuiskomst jarig zou zijn.

De eerste keer dat ik Parijs bezocht was ik ook alleen, ik besloot ineens erheen te reizen. Ik was nog jong en onbesuisd. Met mijn vrouw bezocht ik de stad ook voordat we getrouwd waren, met de trein. We kwamen heel vroeg aan en hadden geen hotel gereserveerd. Voordat we er één konden gaan zoeken moesten we eerst in de ochtendmist wat ronddwalen. Dat was in de buurt van de Sacré Coeur, ik herinner me nog hoe we vanaf die kerk naar beneden keken, de trap af die naar een winkelstraatje leidde.

Kortom, ik heb een hoop herinneringen aan Parijs, waarvoor ik steeds een drang naar had om erheen te gaan. En het als een gemis voelde als er een jaar was verstreken waarin ik niet even door deze stad had kunnen lopen. Vandaar mijn boosheid, dat deze stad door terroristen getroffen is, wat al in januari begon, met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. En afgelopen vrijdag, 13 november 2015, het uitgaansleven. Een voetbalstadion, een concertzaal, restaurants en bars. Allemaal plekken waar mensen heen gingen om plezier te hebben. Dat werd hun op barbaarse wijze ontnomen.

Maar ik weiger me Parijs te laten ontnemen. Ik ga er volgend jaar gewoon weer heen, om plezier te hebben.

Frank Bastiaans

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|