Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Operatie Dynamo

Dit jaar, oktober 2018, zijn mijn vrouw en ik veertig jaar getrouwd. Om precies te zijn was het 11 oktober 1978 toen wij elkaar diep in de toen nog onschuldige ogen keken en het ja-woord uitspraken ten overstaan van onze familieleden en vele vrienden. Veertig jaar lief en leed gedeeld en na veertig jaar nog altijd verliefd, dat dan weer wel! Een dergelijke gebeurtenis kan je niet zomaar voorbij laten gaan en zo hebben wij een aantal opties de revue laten passeren om dit op gepaste wijze te herdenken en te vieren.

Wordt het een all inclusive vakantie in Turkije of Griekenland met ongegeneerd veel eten en drinken tot je erbij neervalt, de hele dag aan de rand van het zwembad liggen bakken en ’s avonds uitgeteld je bedje opzoeken in een appartement met airco en van de omgeving hebben we uiteindelijk weinig gezien?
Of wordt het een midweeks verblijf op een van de gezellige vakantieparken op de Hoge Veluwe, tussen dronken, barbecueënde Polen en weekendvierende,  brullende Bulgaarse stukadoors?
Een andere optie was het geven van een waanzinnig tuinfeest. Maar, dat worden dan vier dagen van voorbereidingen, boodschappen doen, tafeltjes regelen, eten en drinken voorbereiden en dan maar hopen dat het die dag mooi weer is?

Uiteindelijk kwam mijn vrouw met een prachtig idee. Wij hebben twee schatten van dochters, drie kleinkinderen en twee kanjers van schoonzonen. We huren voor beide stellen twee campers en maken een campertocht van een week langs de kust van Normandië. Wij zelf rijden in onze eigen VW-camper California Coach, met hefdak. Als een echte woonwagenfamilie zullen we kust van Normandië is even voor een weekje onveilig gaan maken! 
Na wat intensief speurwerk kwamen we terecht bij een camperverhuurbedrijf in Dordrecht, aardige prijs, aardige eigenaar. Op donderdag voor de meivakantie konden we de twee campers al vroeg ophalen in Dordt. Eerst nog wat instructie en nog wat papierwerk om vervolgens snel te vertrekken richting Normandië. Dus niet. Mijn schoonzonen startten de campers, ik startte mijn VW-bus. Ik startte dus niet mijn VW-bus. Op het moment van vertrek laat, achteraf bleek, mijn startmotor het afweten. Vette pech! Ik werd nog wel aangeduwd en kon met een draaiende motor terecht bij een garage in Hoogvliet. Na wat testjes bleek het inderdaad een kapotte startmotor te zijn en die zou de vriendelijke garage-eigenaar eind van de middag gerepareerd kunnen hebben. Ik was blij, want dan konden we in ieder geval die donderdag toch nog vertrekken.

De eerste avond hadden we afgesproken op een stadscamping in Middelburg en we zouden de volgende Koningsdag meepikken. Op vrijdag rijden we dan richting Frankrijk en we vonden op internet een mooie camping aan de kust in Duinkerken. Maar tijdens het rijden door België zag ik dat er een rood lampje op het dashboard bleef branden. Ja hoor, de dynamo. De accu laadde niet meer op en dat betekende dus vooral door blijven rijden. Doorrijden tot de camping die we hadden gevonden op internet. 
Wat nu? Via een van de medewerkers van de receptie werd de plaatselijke garage gebeld en al snel stonden twee aardige Franse monteurs voorover gebogen te kijken onder de motorkap. Conclusie: een kapotte dynamo en deze kon vrij makkelijk gerepareerd worden, maar dat zou op z’n vroegst woensdag of donderdag kunnen gebeuren. Onderdelen werden ter plekke telefonisch besteld. Daarbij kwam ook nog eens dat Frankrijk 1 mei uitgebreid viert en dat de garage dus een paar dagen was gesloten. Lang leve de Franse feestdagen!

We hebben de kinderen verteld om de reis toch maar voort te zetten en dat wij deze dagen dan maar zouden afwachten op de camping. We kregen alle medewerking en medeleven van de campingmedewerkster en we konden een mobilhome huren.
De kinderen trokken uiteindelijk verder en wij hebben ons enkele dagen moeten vermaken in en rond Duinkerken. 
Tijdens een van de natte wandelingen langs de kust en langs de vele informatieborden las ik de gehele geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld gedurende het begin van de Tweede Wereldoorlog. Door de snel opgerukte legers van Hitler konden de Engelse troepen geen kant meer uit. Alleen via de zee was ontsnappen mogelijk en 338.226 soldaten konden met allerlei bootjes ontsnappen richting Engeland. Dit was de grootste evacuatie-operatie uit de militaire geschiedenis. Op een van de borden las ik tot mijn grote verbazing dat deze legendarische slag om Duinkerken bekend staat onder de naam ”Operatie Dynamo”. Hoezo toeval?

Gelukkig kwam er aan onze operatie dynamo ook een einde en op donderdagochtend konden wij onze trektocht weer voortzetten, helaas zonder onze kinderen, maar wel weer met een aardige herinnering aan Frankrijk.

Jan de Ruyter
Rotterdam

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|