Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Ons franse huis

Ik lees mij tegenwoordig suf op alle sites over Frankrijk, want 21 juli is het zo ver, dan krijgen wij de sleutels van ons nieuwe Franse huis in de Bourgogne.

Je ziet erg veel informatie over het kopen van en onderhandelen over bestaande projecten, maar relatief weinig over nieuwbouw. Wel, wij waren zo masochistisch om te gaan bouwen. Bestaande bouw laten opknappen klinkt simpel, maar we hebben gewoon de tijd niet met een aannemer te onderhandelen en regelmatig te gaan kijken. Het is toch 800km rijden voor ons.

In 2009 verbleven we op een schitterende kastelen-camping aan de Saône en mijn vrouw zag op weg naar het boodschappen-dorpje vlakbij onze camping een modelwoning staan. Met korte broek en overduidelijk toerist dachten we niet serieus te worden genomen. Maar tot mijn verbazing werden we door de verkopende bouwer, die een cliënt had gevraagd of zijn bouwbedrijf "Batîr Ensemble" zijn woning 3 dagen voor demonstratie-doeleinden mocht "lenen" uitermate vriendelijk geholpen.

In mijn hoofd zat nog steeds 'de Franse slag', dus keek ik zeer kritisch naar hang-en sluitwerk, loodgieterij en algemene afwerking. Het was mijn overtuiging dat het huis waarin wij liepen zeker €150.000 zonder grond zou moeten kosten. Groot was dan ook onze verbazing dat we (vanaf) €82.500 reeds eigenaar van een nette bungalow waren, met 3 slaapkamers, een apart toilet en badruimte, een grote woonkamer, open keuken en garage.

Villeroy & Boch sanitair en Grohe kranen gaven ook een warm gevoel. Maar hoe kom je aan grond? Mijn vrouw en ik waren al jaren in alle dorpjes de tijdschriften van de lokale makelaars aan het doornemen en dachten zeker te weten dat alleen via deze reeds uitvoerig op deze site beschreven zelfstandigen aan een stuk bouwgrond te kunnen komen.

Maar ook hier werkte de dorpskroeg uitstekend. De dag dat we op weg waren naar wat grond waarvan de bouwer wist, lunchten we in een piepklein dorpje, alwaar de charmante eigenaar van het etablissement ons wist te melden dat er bouwgrond te koop was, een kilometer of drie verderop. Ik was er van overtuigd dat hij zich vergiste, want volgens mij staat er zelden grond geafficheerd in Frankrijk, maar het volgende dorp was uiterst duidelijk: 5 lots à vendre elk rond de 1500m2, prijs: 10 euro de meter.

Typische Hollander als ik ben riep ik uit dat we ongezien kochten, want dat hadden we nog wel op de spaarrekening en grond was altijd een goede belegging. Om dit relaas niet al te lang te laten duren: via de burgemeester optie gekregen, de bouwer was verrast, gelijk tegels uitgezocht, offerte besproken en na een jaar van worstelen met de BNP (hypotheek: 3,6%!), Crédit Agicole voor een rekening-courant (probeer dat maar eens!), de tang van een vrouwelijke notaris (150 woorden/min.), maar een uiterst behulpzame bouwer, zijn we nu zo ver: ons eigen huis in de Bourgogne!

Het kost(e) bloed, zweet en tranen, maar ik heb mijn certificaat B.1 aan de Alliance Française niet alleen te danken aan onze charmante docente het afgelopen jaar, maar ook zeker aan de minimaal 250 e-mails die ik heb geschreven en ontvangen naar en van de Franse bureaucratie (gemeente, water, 'fosse', EDF, France Telecom, notaris, bank, verzekering, etc. etc.). Dank aan de Van Dale! En dat alles voor een vakantiehuis(je), maar wel helemaal zoals wij het wilden.

Vijfhuizen, Dick van Dam

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|