Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Nette makelaars

Veel makelaars zijn betrouwbare en nette mensen

Als je in Frankrijk woont, komen er vanzelf Nederlanders naar je toe met de vraag of je niet een leuk optrekje te koop weet, in de buurt. En zo rol je in de bemiddeling. Ook ik heb dat gedaan. Lekker relaxed werkje: beetje rondtoeren met de airco aan en elke keer als ik een onbewoond uitziend huis zag, uitzoeken van wie het was en of het verkocht kon worden. Zo vond ik zelfs huizen die nog niet eens te koop stonden!
Verder liep ik de deur plat bij notarissen en makelaars. Vooral die laatsten snapten er niks van. Mijn bemiddeling was voor hen zó ontzettend gratis, dat het niet in hun denkraam paste. Sterker, ze wilden me niet helpen. Eén makeldame zei zelfs: "Ja, u kunt wel een spion voor de concurrent zijn! Als ik u verschillende huizen laat zien, dan kunt u een andere makelaar tegen betaling verklappen welke huizen dat zijn, zodat hij diezelfde huizen ook kan proberen te verkopen!"

Kortom, ze vertrouwde me niet, dat ik daar zomaar met een paar miljoen handel binnen kwam wandelen. Het leek haar te mooi om waar te zijn. De huizenmarkt in Frankrijk is een jungle. Meerdere makelaars kunnen hetzelfde huis in de verkoop hebben en alleen degene die het verkoopt, verdient er iets aan. Daarom moet een verkoopopdracht geheim blijven. Want als andere makelaars lucht krijgen van het te verkopen object, zullen zij ook een verkoopopdracht proberen te krijgen. En met elke nieuwe makelaar wordt de spoeling dunner. Zij dacht dus dat ik haar huizen zou 'verraden' bij andere makelaars en dat ik zo wilde mee snoepen van de commissie, mochten die andere makelaars de desbetreffende huizen kunnen slijten. En zo kwam het dat geen enkele makelaar in de regio mij wilde helpen.

Sterker, een paar maanden later kreeg ik sterke signalen dat de politie een onderzoek was gestart naar "die makelende Hollander in La Chapelle-Thècle". Tegen betaling huizen zoeken voor kopers valt namelijk onder het beschermde beroep makelaar. Omdat ik geen betaling van de makelaars accepteerde, konden ze mij niet onder de duim houden. En aan een 100% objectieve adviseur voor buitenlandse kopers hebben ze hier niet echt behoefte.
Overigens zullen er best objectief adviserende makelaars zijn. Sterker, ik ken er een paar die volgens mij écht het belang van de koper willen dienen. Ook al omdat ze begrijpen dat dat op de lange termijn het beste werkt. Aan de andere kant ken ik ook bemiddelaars die maar aan één ding denken: hun eigen portemonnee.

Hoe dan ook, ik ben indertijd meteen gestopt met mijn ‘illegale’ bemiddelingsactiviteiten. Maar het bleef wel knagen. Korte tijd later besloot ik mijn activiteiten in het onroerend goed te verleggen. Met mijn site https://immogo.com/nl breng ik nu op basis van No Cure No Pay opnieuw vraag en aanbod bij elkaar. Maar nu alléén als advertentiemedium, zonder zelf te bemiddelen. Op https://immogo.com/nl staan inmiddels bijna 100 Franse huizen van particulieren te koop, waaronder flink wat met een Nederlandse eigenaar. Deze huizen zijn relatief goedkoop, want die (minstens!) 6% makelaarscommissie hoef je alvast niet te betalen.

Met vriendelijke groet,
Gregor [Krek.) Hakkenberg

PS: als particuliere verkoper of koper van een huis in Frankrijk hebt je recht op een gratis advertentieplaatsing op Immogo. Een hele pagina inclusief gratis vertaling in het Engels, Frans (en later ook Duits) en ongelimiteerde foto’s. Zonder enige investering vooraf! Alléén bij succesvolle (ver)koop via Immogo betaal je 1%. Agences s’abstenir.

Graag tot ziens op https://immogo.com/nl

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|