Leven en wonen in frankrijk

Een eigen camping in Frankrijk? Doe het niet!

Droomt u ervan een eigen camping te runnen in Frankrijk? U bent niet de enige. Als webmaster van IMMOGO, een site vol Frans onroerend goed van particuliere aanbieders, krijg ik namelijk vaak aanvragen in die richting. Mensen mailen me: "Wij hebben interesse in die en die woning met terrein. Kunnen wij daar ook een camping beginnen?" En precies zoiets gebeurt bij advertenties van grote huizen met veel kamers: "Is dit object (ik weet niet waarom zo'n huis dan ineens een 'object' zou zijn, maar enfin) ook geschikt voor chambres d'hôte?"

Ook staan er een paar kant-en-klare campings en toeristische bedrijven op IMMOGO. In dat geval wil men steevast weten wat de jaaromzet is. "Want", zo vertrouwt men mij wat hijgerig toe, "wij willen namelijk ons huis in Nederland verkopen en in Frankrijk iets nieuws beginnen. Iets heel anders."

Zucht. Natuurlijk is het mijn zaak niet. Ik maak reclame voor huizen, verder niks. Net als bij alle andere verzoeken geef ik de geïnteresseerde dan ook gewoon de gegevens van verkoper, zodat ze hun vragen rechtstreeks aan de eigenaar kunnen stellen. Maar inwendig kreun ik. Ik zou ze willen toeroepen: DOE HET NIET! Iets anders beginnen is namelijk in de meeste gevallen helemaal niet leuk, al was het maar omdat je van iets anders meestal geen verstand hebt. Hoe kom je er trouwens bij dat je gelukkiger zou zijn als recreatief ondernemer in Frankrijk?

Toegegeven, een camping runnen in Frankrijk lijkt op het eerste gezicht een ideale baan. Gezellig voor de deur van je pittoreske boerderijtje de gasten te woord staan, 's avonds met zijn allen gezellig eten aan een grote tafel onder de esdoorns, terwijl de kinderen vrolijk rondplassen in het zwembad. Maar de realiteit is anders. Gasten komen op de raarste momenten je privédomein binnen stiefelen met telkens weer dezelfde domme vragen. Kunnen we het water uit de kraan drinken? Waar is de volgende vlooienmarkt? Hebt u ook een boekje met wandelingen? Hoe krijg ik dat plakkerige goedje uit de esdoorns van mijn auto? Nja-nja-nja-nja... Mee-eten kun je niet, want je moet koken, serveren en afwassen. Je spullen worden kapot gemaakt (en d'r staat natuurlijk geen naam bij), dat onopgevoede kroost krijst de oren van je kop en de enigen die vrolijk rondplassen zijn de dronken vaders, die daarvoor ook nog de pittoreske lemen muur achter de keuken uitkiezen, die daardoor langzaam tot stinkende modder verwordt.

Bovendien moet jij elke morgen heel vroeg, vóór de eerste gasten wakker zijn, de sanitairblokken in met een waterslang, een dweil en flessen lysol, om met ingehouden walging wc's te schrobben en haardotjes uit de doucheputjes te vissen. Met van die onduidelijke klontjes er in. Shampoo. Hoop je.

Nou, reken maar dat je dan van ganser harte terugverlangt naar je saaie kantoorbaan in Nederland. Dat komt overigens goed uit, want een camping - en vooral een kleintje - is lastig rendabel te maken. Die paar euro per tent per dag, dat zet geen zoden aan de dijk. Je zult dus op zoek moeten naar alternatieve inkomstenbronnen, zoals maaltijden en drankjes. En zodra je dat op een beetje grotere schaal doet, komt de keuringsdienst van waren op bezoek. Moet de keuken aan de hoogste normen voldoen. Moet je aantonen dat je de koudeketen van de supermarkt tot aan de bakpan beheerst. Moet je monsters van bederfelijke waar nemen, om bij geval van problemen te kunnen aantonen dat de gast zijn buikloop (pak maar vast weer de lysol) bij Le Toque Blanc heeft opgelopen, en niet bij jou op het terras. Met alle investeringen van dien. De kans is dus groot dat je camping met twee, drie seizoenen failliet gaat en jij - berooid maar een ervaring rijker - terugkeert naar Nederland. Met geheven hoofd, dat wel. Want jij hebt het in ieder geval geprobeerd. En dat kunnen al die suffe kantoorslaven niet zeggen!

Ach, dit is natuurlijk een rampenscenario. Het hoeft niet voor iedereen zo te gaan. Natuurlijk hoop ik dat ook u - al dan niet via Immogo - in Frankrijk een droom van plek voor een perfecte en esdoornloze camping vindt, waar u alle onverhoopte hindernissen glansrijk overwint en erg gelukkig wordt. Maar mocht het nou tóch niet lukken, weet dan dat u uw camping altijd weer bij mij op IMMOGO te koop kunt zetten. Ik krijg namelijk vaak aanvragen in die richting.

Gregor (Krek.) Hakkenberg

https://immogo.com/nl

| top |