Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Keuren vóór kopen

1. Een aantal maanden geleden werd ik uitgenodigd door een stel gepensioneerde nederlanders. Ze hadden een leuk huis gekocht, maar waren wat onzeker over de staat waarin het verkeerde. Zelf een dubbel stel linker handen, dus hulp was geboden.
Toen ik de zolder met nog een orginele "chambre de bonne" opging vlogen de boktorren, capricorn in het frans, me vrolijk tegemoet. En de makelaar had het huis nog wel als in goede staat verkerend aangeprezen!
Het charpente van het aardige maison de maître was van naaldhout, résineux. En daar houden boktorren en houtworm van. Niet alle dakconstructies zijn van eikenhout gefabriekt, want dat lusten ze niet zo graag.
Mijn vrees dat er wel meer mis zou zijn werd helaas bewaarheid. Het huis had 20 luiken en niet van die kleintjes. Ze stonden mooi aan de gevel zo in juni.
Nadere inspectie leerde dat driekwart van de luiken aan vervanging toe was.

O ja, en de mooie hoge schoorstenen, zo fier op de hoeken van het huis, daarvan was het beter om ze toch maar met een ijzeren stang aan het charpente te bevestigen.
Enig rekenwerk bracht de schade op tussen de €15.000 en €20.000,-. En dat was toch wel jammer, want er was al gekocht. Veel te onderhandelen viel er niet meer.

2. Een ander koppel had een mooi pavillon de chasse op het oog, waren al een paar keer wezen kijken, verliefd geworden op het huis en de plek. Ze hadden in de gaten dat er wel iets aan mankeerde, maar voelden zich toch onzeker of ze moesten gaan bieden of niet. Als het nou eens zwaar tegen viel, wat ze zo op het eerste oog gezien hadden aan kleine gebreken.
We zijn samen gaan kijken.
Leuk gedoe dat jachthuis, stijlvol, strak van buiten, goed charpente. Alleen die dunne leitjes op het dak! Veel met mos, haakjes verroest, roestige dakvensters.
En waar was de septictank. De eigenaar die wat later was besteld bracht uitkomst. Hij had een nieuwe badkamer gemaakt en de keuken verplaatst.
Dat leverde de nodige helderheid op. En de oude cv-kachel op fuel was stuk.

Samen met wat andere niet ernstige gebreken, maar wel een heleboel, kwamen we op een schade van €50.000,-.
En wat zou dat terras kosten aan de oostzijde met een toegang van dubbele deuren vanuit de hal? En zo nog wat meer.
Al met al wisten de aanstaande eigenaren dat er voor zo'n €75.000,- geinvesteerd zou moeten worden om alles voor elkaar te krijgen.
Zo kregen ze goed zicht op hun bestedingsruimte, en zijn ze goed onderlegd de onderhandelingen in gegaan.

Dit zijn maar twee verhalen over hoe het fout en goed kan gaan.
Er zijn er veel meer, maar deze voorbeelden spreken voor zich.
Dit werk, dat ik in principe in heel Frankrijk doe, zou eigenlijk een voornamere plek in het koopproces moeten verdienen.
Ik weet natuurlijk dat ik voor eigen parochie preek, en toch, ik blijf me verbazen over hoe weinig het gebeurt, terwijl zo gemakkelijk veel narigheid voorkomen kan worden. En er meer plezier beleefd als er beter onderbouwde beslissing in het kooproces genomen kan worden.

Eric van Keulen

cabinetvankeulen.com

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|