Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Is Wijn goed voor mij?

Ja.
Schreef uw huisarts al eens een verwijsbriefje voor de slijter? De Parijse arts Dr. Maury doet dat wel degelijk. Hij is overtuigd van de geneeskrachtige werking van wijn en schrijft z'n patiënten allerlei wijnen voor tegen diverse aandoeningen. Van rode bourgogne tegen de griep tot champagne bij angina pectoris. En hij is niet de enige; ook dieetgoeroe Michel Montignac adviseert wijn tegen vele kwalen. Hij zegt: 'Wijn bevat veel polyphenolen en vezels. Daardoor draagt wijn bij aan de bescherming tegen kanker.'

Nou, dat is goed nieuws! Zou wijn dan ook goed zijn tegen ouder worden en tegen rimpels!? Klopt. Druivenpitjes zitten vol polyphenolen en collagenen. Die verhogen de bloedcirculatie en voorkomen veroudering en rimpels. Het Franse bedrijf Caudalie produceert speciale anti-rimpelcrème's gemaakt uit druivenpitten. In de groene heuvels rond Bordeaux exploiteert deze onderneming een mondain wijnkuuroord waar men op luxueuze wijze in 'Vinotherapie' kan gaan.
Een vriend met gevoel voor humor trakteerde mij eens op een verwenweekend wijntherapie.
Ter ontgroening kreeg ik een witte badmuts op, waarna ik door een sterk behaarde verpleegster, na enig tegenspartelen, werd ondergedompeld in een bak met halfvergane druivenprut waaruit de ranzige geur van bederf opsteeg.

Zij sommeerde mij een half uur stil te blijven liggen in deze smetbak en verliet daarop, zonder acht te slaan op mijn protesterende braakgeluiden, de betegelde ruimte.
Enige tijd later kwam ze terug met een korte gedrongen assistent in haar kielzog. Getweëenlijk rolden zij mij een kwartier lang poedelnaakt door een berg druivenbladeren.
Amechtig hijgend werd ik vervolgens naar een belendend kamertje gedreven, waar ik plaats moest nemen in een ligbad dat tot de rand gevuld was met rode bordeaux.

In een natuurlijke reactie begon ik het bad leeg te drinken, maar dat werd door het theraperend personeel niet gewaardeerd. Met wijn drinken moest ik wachten tot de avondmaaltijd. Want pas dan mocht ik mijn dagelijkse quotum van drie volle glazen rode bordeaux drinken. Verplicht.

Wijn is gezond want van wijn krijgen wij:

Een soepele prostaat.
Uit onderzoek onder 30.000 gezondheidsmedewerkers blijkt dat mensen die wijn drinken maar liefst 70 % minder kans hebben op prostaatvergroting en prostaatkanker.

Een oersterk hart.
Wijndrinken beschermt tegen hart- en vaatziekten. De alcohol in de wijn draagt er toe bij dat de bloedvaten gezond blijven en minder snel dichtslibben.

Geen kanker.
Het positieve effect van wijn op hart- en vaatsysteem is ruimschoots bekend. Nu blijkt dat de wijndruif ook een beschermende functie heeft ter voorkoming van kanker. Op de buitenkant van de druif komt een schimmelcomponent voor, resveratrol, die bij muizen een sterk remmende werking blijkt te hebben op de deelprocessen die een rol spelen bij het onstaan van kanker.

Geen dementie.
Bij een Frans onderzoek is aangetoond dat wijndrinken dementie voorkomt. Van een grote groep 65-plussers uit de omgeving van Bordeaux werd 3 jaar lang het eet- en leefpatroon gevolgd. Vergeleken met de niet-drinkers bleek de kans op het krijgen van dementie bij de wijndrinkers maar liefst 80% lager te liggen!

Jofele nieren.
Amerikaans onderzoek toont aan dat wijndrinkers 40 tot 60 % minder kans hebben op nierstenen.

Een sterke maag.
Wijndrinkers hebben 25% minder kans op ontstekingen aan de twaalfvingerige darm en aan het maagslijmvlies.

Snelle hersens.
Onderzoeken in Amerika, Engeland en Spanje kwamen allemaal op hetzelfde uit: wijndrinken vermindert, sterker nog, halveert de kans op een herseninfarct. Het drinken van wijn gaat het verkalken en afsterven van bloedvatweefsel in de hersenen tegen. Al deze gunstige processen spelen zich af in de cortex, de buitenkant van de hersenen. Een belangrijk deel, want hier spelen de cruciale denkprocessen zich af.

Mijn hersens zijn door al dat wijndrinken inmiddels bliksemsnel: van 0 tot 100 ideetjes in 3 seconden.

Ilja Gort

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|