Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Een Symfonie van Smaken

Een Culinaire Reis door Frankrijk

De zwoele wind streelt mijn gezicht terwijl ik met een glas koele rosé op het terras van een knus bistrootje in de Elzas zit. De geur van versgebakken brood en gegrilde entrecôte vermengt zich met de zilte zilte tonen van de Middellandse Zee in de verte. Het is een symfonie van geuren die me doet watertanden en me dieper in de gastronomische armen van Frankrijk omarmt.

Mijn reis door dit culinaire paradijs begon in het bruisende Parijs. Onder de Eiffeltoren smulde ik van knapperige croissants en romige café au lait, genietend van de levendige sfeer van de stad. De volgende dag waagde ik me naar de Elzas, waar ik me liet betoveren door de authentieke choucroute en de frisse rieslingwijnen.

In Lyon, de gastronomische hoofdstad van Frankrijk, proefde ik de goddelijke bouchons, waar traditionele gerechten zoals coq au vin en quenelles met passie worden bereid. De rijke aroma's van truffels en gebraden vlees vulden de knusse eetzaaltjes, terwijl ik me tegoed deed aan de bourgogne die bij de maaltijd hoorde.

Mijn reis voerde me vervolgens naar de zonovergoten Provence, waar de geuren van lavendel en tijm de lucht vulden. Hier genoot ik van verse salade niçoise met tonijn, olijven en ansjovis, terwijl ik de azuurblauwe Middellandse Zee bewonderde. De Provençaalse rosé, gekoeld tot de perfecte temperatuur, bluste mijn dorst en completeerde de idylle.

Geen culinaire reis door Frankrijk is compleet zonder een bezoek aan Bourgondië, het land van wijn en gastronomie. Hier proefde ik de beroemde escargots à la Bourguignonne en boeuf bourguignon, gesudderd in rode wijn totdat het vlees mals en smaakvol was. De pinot noir wijnen van de regio, fluweelzacht en complex, begeleidden perfect de rijke smaken van de maaltijd.

Aan het einde van mijn reis, met een overvolle buik en een hart vol culinaire herinneringen, besefte ik dat Frankrijk meer is dan een land. Het is een beleving, een symfonie van smaken die alle zintuigen prikkelt. En zoals Martin Bril ooit zei: "Eten is een feest, en elke hap een geschenk."

In de geest van de beroemde Nederlandse gastronaut, proost ik op Frankrijk, het land dat mijn liefde voor eten naar een hoger niveau heeft getild. En opdat ik op een dag terugkeer om deze culinaire reis opnieuw te beleven, met frisse smaakpapillen en een onverzadigbare honger naar avontuur.

© Jan van der Mars,
Utrecht 2024

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|