Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

De vrijheid geeft geen voorrang

De Place de la Liberté is even levendig als altijd. De okeren huizen en de stadsmuur vormen het decor voor de sjokkende opa's, dames met plastic zakken vol boodschappen, werklui die snel een glas binnenslaan in het café en jongeren met vizierhelmen op mobiletjes die als ridders te paard met grote snelheid door de straatjes galopperen. Binnen een paar minuten vinden twee bijna ongelukken plaats omdat auto's van richting veranderen en de bromfietsers op het laatste moment reageren. De klok van de kerk hoog boven het plein wijst twaalf uur aan.

Cor parkeert de auto voor de stoep van het Café du Commerce. Samen met JP loopt hij het café binnen en neemt plaats aan een tafeltje achter de glazen pui. Stamgasten discussiëren op luide toon. Hoewel Cor en JP zakenpartners zijn, is er een wereld van verschil tussen de twee. JP, gekleed in een blauwe blazer en lichte broek, begint te kalen. Hij neemt rustige teugjes van zijn glaasje Petit Chablis terwijl hij de voorbijgangers in zich opneemt. Cor is zeker tien jaar jonger en heeft een volle bos blonde krullen. Hij draagt een rode trui en opzichtig gele broek, schuift onrustig op zijn stoel, besteld zijn tweede glas witbier als zijn eerste nog niet geleegd is en speelt met de reeds uitgeperste citroen op de bodem van het glas.

Ondanks hun tegengestelde karakters drijven ze al twee jaar een communicatie-adviesbureau dat multinationals adviseert. JP heeft een grote reputatie op dit terrein en adviseert een tiental multinationals. De eerste jaren zijn goed verlopen en ook buiten het werk trekken ze veel met elkaar op. Maar laatste tijd verloopt hun relatie wat moeizamer. Cor verblijft regelmatig bij Karin, een journaliste van het Financiële Dagblad. JP, door zijn ervaring wantrouwig geworden, is benauwd dat Cor, ongewild, informatie aan haar doorgeeft. Hij zou zich beter met zijn werk, dat vaak 80 uur in de week vergt, kunnen bezighouden. Na afsluiting van een grote klus had JP besloten er even op uit te gaan en van het Franse leven te genieten. Cor bleek maar al te graag mee te willen gaan.

"Zo Cor, dit hebben we wel verdiend na die grote opdracht." JP aarzelt of hij zijn groeiend onbehagen over de werksituatie te berde zal brengen. Hij kijkt over het plein en zegt tegen Cor: "Jezus, heb je dat gezien. Dat scheelde maar een haar." Hij wijst naar de overkant waar een van de mobiletjes geschaard achter een grote vrachtwagen ligt. De bestuurder van de vrachtwagen komt woedend uit zijn cabine en begint de snelheidsduivel uit te schelden. "Als je zo'n jong aanrijdt en er lichamelijk letsel ontstaat, kan je een behoorlijke douw krijgen. En als je daarbij nog gedronken hebt, zit je zo voor een paar jaar achter de tralies. En wie in Frankrijk heeft er nu niet gedronken om deze tijd van de dag."

Dan gaat JP's mobieltje. Het is een bericht van Karin dat gaat over hun opdrachtgever Hyper. De redactie heeft haar verteld dat er een beursonderzoek is naar de koersontwikkeling van het bedrijf op de Amsterdamse effectenbeurs. Net voor de aankondiging door de directie van Hyper van een Franse acquisitie is de beurskoers van 27 naar 35 euro gesprongen. Iemand moet flink wat aandelen gekocht hebben voordat het nieuws bekend werd. Karin probeert in ruil wat informatie van JP los te krijgen maar vangt, zoals zo vaak, bot. JP vertelt het nieuws aan Cor die nog nerveuzer het plein afspeurt. Ze drinken allebei nog een glas terwijl ze overleggen waar ze willen lunchen.

JP's telefoon piept een SMS-je door. Het bericht bestaat uit een vreemd bankrekeningnummer en "U verkoopt 100.000 aandelen Hyper op 36.10". JP zet grote ogen op van verbazing. Hij laat Cor het bericht zien. Cor lacht geforceerd: "Ja, dat is voor mij. Ik kon mijn eigen mobieltje niet gebruiken." JP heft zijn armen wanhopig op. "Maar dat kan je toch niet maken, man! Mijn hele reputatie gaat zo naar de knoppen. En denk je dat je de justitie kan ontlopen? Voor misbruik van voorkennis ga je achter de tralies!" Cor springt op en schreeuwt hem toe: "Ik ben het meer dan zat: je bedrijf, onze vriendschap, mijn afhankelijkheid. Nu heb ik geld, mijn eigen geld. En daarmee heb ik de vrijheid om te doen wat ik wil." Hij haast zich naar buiten, springt in de auto, start en geeft vol gas. "Zo vriendje, dus dat noem jij vrijheid…," mompelt JP. Om de bocht nadert met grote snelheid het zoveelste mobiletje.

Kees

Domaine de Beauvoir

April 2003

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|