Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

De eigenwijze makelaar

Het was een heel mooi landhuis, dat de Familie van Doorn had gevonden. Op een heuvel met prachtig uitzicht over de rivier de Tarn. De Familie van Doorn was al een tijdje aan het zoeken, hadden een realistisch beeld van hun financiële mogelijkheden en een goed idee van wat ze wilden en wat niet. Kortom, een serieuze koper, voor elke makelaar.

Deze makelaar liet een bon de visite tekenen (geen probleem, de Familie van Doorn kende het fenomeen al) en nam alle tijd om het huis te laten zien. Enthousiast ging de familie naar huis en na enig overdenken en heen en weer bellen met de makelaar kwamen zij mondeling tot overeenstemming over de te betalen prijs. De makelaar bood aan om aan de slag te gaan met het compromis de vente en stuurde uiteindelijk een contract op met het verzoek dit onmiddellijk getekend terug te sturen. Maar in dat voorstel stond niet de substitutie-clausule die de koper graag wilde, stonden geen eigen verklaringen van de verkoper en stond het verzoek om zo snel mogelijk de aanbetaling van 10% over te maken op de derden-geld rekening van de makelaar. De Familie van Doorn liet ons dit contract zien en wij namen, namens hen, contact op met de makelaar. Die was niet blij, hij had een hekel aan al die betweterige buitenlanders, die zogenaamd adviseurs waren bij de aankoop van een Frans huis, zonder de Franse gewoontes te kennen. Dat was een fijne binnenkomer….

Na ons verhaal aangehoord te hebben (met verwoede pogingen om steeds in het verhaal in te breken, zoals menige makelaar gewoon is) beweerde hij dat hij als individuele makelaar niet af kon wijken van het standaard FNAIM contract, waarin o.a. staat dat de aanbetaling op de derden-gelden rekening van de makelaar gestort moet worden. En eigen verklaringen van de verkoper, dat was toch helemaal niet nodig?
Wij probeerden uit te leggen dat het compromis de vente een compromis is, dat wil zeggen dat het een tekst is die van beide kanten kan worden aangepast (binnen de wettelijke grenzen) net zolang tot koper en verkoper het eens zijn. Deze makelaar was het daar niet mee eens. De discussie duurde lang en werd uitermate vervelend. De oplossing was het volstrekt negeren van de makelaar en namens de Familie van Doorn opdracht te geven aan een notaris om een compromis de vente samen te stellen. En dat gebeurde en zo is de Familie van Doorn toch nog in bezit gekomen van hun droomhuis. En de eigen verklaringen van de verkoper bleken goed van pas te komen toen het zwembad in de daaropvolgende zomer niet waterdicht bleek…..

Er is een simpele regel: betaal nooit, NOOIT geld aan een makelaar die u zelf niet heeft ingehuurd. Als u geen opdracht hebt gegeven aan een makelaar, heeft u geen zakelijke relatie met hem en dan bent u hem dus NOOIT geld schuldig. NOOIT, wat die makelaar ook beweert. Als u wel een zoekopdracht heeft afgegeven (kijk eens in de kleine letters van de bon de visite, we hebben wel eens een makelaar gezien die daar in een bijzinnetje had geregeld dat de bon de visite tevens een zoekopdracht was...) dan kan het anders liggen. En laat u niets wijsmaken over een “standaard”contract. Er zijn wel standaard voorwaarden, maar een standaard compromis de vente bestaat niet!

© Wim van Teeffelen ondernemen-frankrijk.nl

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|