Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

Fascinerend Frankrijk

15+ wetenswaardigheden die je verbazen

Frankrijk, het land van romantiek, cultuur en gastronomie, bruist van unieke tradities, prachtige landschappen en interessante weetjes. Of je nu een ervaren reiziger bent of droomt van een vakantie in la douce France, deze lijst met 15+ wetenswaardigheden zal je verbazen en je kennis over dit betoverende land verruimen.

1. De Eiffeltoren was tijdelijk: Oorspronkelijk gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889, zou de Eiffeltoren nadien gesloopt worden. Gelukkig behield men dit iconische monument vanwege zijn populariteit en technische innovatie.

2. Franse kus is geen Franse uitvinding: De 'French kiss', of 'baiser français', bestond al lang voor de Fransen hem eigen maakten. De zoen was al bekend in oude culturen, zoals die van de Etrusken en Hindoes.  

3. Meer dan 300 kazen: Frankrijk is een waar paradijs voor kaasliefhebbers, met meer dan 300 verschillende soorten kaas. Van de romige Brie tot de pittige Roquefort, er is voor elk wat wils.  

4. 'Baguette' betekent stokje: De naam 'baguette' komt van het Italiaanse woord 'bacchetta', wat stokje betekent. Dit broodje is dan ook niet alleen lekker, maar ook handig om mee te nemen.  

5. De Franse Revolutie kalender: In 1792 introduceerde Frankrijk een nieuwe kalender, gebaseerd op het decimale stelsel en de natuur. De maanden kregen nieuwe namen, zoals 'Vendémiaire' (wijnmaand) en 'Messidor' (oogstmaand). Deze kalender werd na 13 jaar weer afgeschaft.  

6. Populaire sport: jeu de boules: Naast voetbal is jeu de boules, ook wel bekend als pétanque, een geliefde sport in Frankrijk. Deze balsport kan op straat, in parken of op speciale banen gespeeld worden.  

7. 'Champagne' mag niet zomaar: De naam 'Champagne' is wettelijk beschermd en mag enkel gebruikt worden voor mousserende wijn die in de Champagne-regio geproduceerd wordt.  

8. De Tour de France is meer dan 100 jaar oud: De beroemde wielerwedstrijd werd voor het eerst gereden in 1903 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de zwaarste en meest prestigieuze wielerevenementen ter wereld.  

9. 'Merci' is niet altijd genoeg: In Frankrijk is het gebruikelijk om 'merci beaucoup' (heel erg bedankt) te zeggen om je dankbaarheid te tonen. 'S'il vous plaît' (alstublieft) wordt ook veel gebruikt bij beleefde verzoeken.  

10. Franse wijn: een lange traditie: Wijnproductie in Frankrijk gaat al duizenden jaren terug. Het land heeft een enorme diversiteit aan wijngebieden, elk met zijn unieke druivenrassen en wijnstijlen.  

11. De kat is heilig: In Frankrijk worden katten gezien als onafhankelijke wezens met een speciale status. Er zijn zelfs wetten die hun welzijn beschermen.  

12. 'Au revoir' is niet tot ziens: De Franse uitdrukking 'au revoir' betekent letterlijk 'tot ziens', maar wordt vaker gebruikt als een informele groet bij het afscheid nemen.  

13. Vrijheid, gelijkheid, broederschap: De nationale spreuk van Frankrijk, 'Liberté, égalité, fraternité', staat symbool voor de waarden van de Franse Revolutie.  

14. Fashion hotspot: Parijs is al decennia lang een toonaangevende stad in de internationale modewereld. Beroemde modehuizen en haute couture shows sieren de straten van de Franse hoofdstad.  

15. Meertalig land: Naast Frans worden in Frankrijk diverse regionale talen gesproken, zoals Bretons, Baskisch en Occitaans.  

Bonus weetje: Wist je dat de Franse nationale vlag, de 'tricolore', blauw, wit en rood symboliseert? De kleuren staan respectievelijk voor vrijheid, gelijkheid en broederschap.   Deze lijst is slechts een glimp van de rijkdom aan cultuur, geschiedenis en fascinerende weetjes die Frankrijk te bieden heeft. Ontdek tijdens je volgende reis of verblijf in Frankrijk nog veel meer van dit betoverende land!

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|