Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

De perfecte wijn bij Franse kaas

Het combineren van wijn en kaas is een kunst die al eeuwenlang door de Fransen wordt beoefend. Met een enorme variatie aan zowel kazen als wijnen om uit te kiezen, zijn de mogelijkheden voor het creëren van heerlijke combinaties eindeloos. Om je op weg te helpen, duiken we dieper in de wereld van het combineren van wijn en kaas, met speciale aandacht voor de perfecte keuzes bij Franse klassiekers.

Basisprincipes:

Textuur: Zachte kazen zoals Brie en Camembert verlangen naar lichte, frisse witte wijnen zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc. De delicate textuur van de kaas verdient een wijn die deze niet overweldigd.
Smaak: Zilte kazen zoals Roquefort en Stilton vragen om zoete wijnen zoals Port of Sauternes. De pittigheid van de kaas wordt in evenwicht gebracht door de zoetheid van de wijn, waardoor een harmonieus contrast ontstaat.
Regio: Kijken naar de herkomst van zowel kaas als wijn kan boeiende combinaties opleveren. Probeer bijvoorbeeld een Sancerre met een Crottin de Chavignol, beide afkomstig uit de Loire-vallei.

Comté & Vin Jaune: De nootachtige smaak van Comté, een harde bergkaas, wordt perfect aangevuld door de oxidatieve tonen van Vin Jaune, een zeldzame wijn uit de Jura.
Camembert & Cider: De romige textuur van Camembert combineert prachtig met de frisse, appellachtige smaak van Normandische cider, afkomstig uit dezelfde regio.
Brie de Meaux & Champagne: De rijke, boterachtige smaak van Brie de Meaux verdient de elegantie en finesse van Champagne. De bubbels helpen ook om de romigheid van de kaas te snijden.
Crottin de Chavignol & Sancerre: De frisse, minerale zuren van Sancerre, een Loire-wijn, passen perfect bij de frisse, geitenkaasachtige smaak van Crottin de Chavignol.
Roquefort & Sauternes: De intense, zoute smaak van Roquefort wordt getemd door de zoete, honingachtige tonen van Sauternes, een dessertwijn.

Experimenteren en genieten:

De beste manier om de perfecte wijn-kaascombinaties te vinden, is door te experimenteren en te genieten van het proces. Houd rekening met de bovenstaande richtlijnen, maar wees niet bang om buiten de gebaande paden te treden en nieuwe combinaties te ontdekken. De wereld van wijn en kaas biedt eindeloze mogelijkheden voor heerlijke ontdekkingen.

Enkele extra tips:

Serveer de kaas iets koeler dan kamertemperatuur. Zo blijven de smaken fris en helder.
Laat de wijn op kamertemperatuur komen. Zo kunnen de aroma's zich optimaal ontwikkelen.
Begin met lichte wijnen en eindig met zwaardere wijnen. Zo bouw je je smaakpalet geleidelijk op.
Snij kleine stukjes kaas. Zo kun je van alle smaken genieten.
Geniet van het gezelschap! Wijn en kaas zijn perfect om te delen met vrienden en familie.

Met deze uitgebreide gids in de hand ben je klaar om te duiken in de fascinerende wereld van het combineren van Franse wijn en kaas.
Ga op ontdekkingstocht, experimenteer met verschillende combinaties en vind je eigen perfecte harmonieën.
Santé!

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|