Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

De Franse taal

Een duik in een fascinerende wereldwijde taal

pictureFoto: Simona Sergi

Oorsprong en verspreiding:

Frans is een Romaanse taal, net als Italiaans, Spaans en Portugees. Al deze talen stammen af van het Latijn, de taal van het Romeinse Rijk. Het Latijn dat in Gallië (het huidige Frankrijk) gesproken werd, evolueerde geleidelijk naar het Oudfrans.
De Normandische verovering van Engeland in 1066 had een grote impact op de ontwikkeling van het Frans. Het Frans werd de taal van de adel en de administratie in Engeland, en beïnvloedde het Engels op tal van manieren.
Vanaf de 17e eeuw werd Frans de lingua franca van de diplomatie en de internationale handel. Franse kolonisten brachten de taal vervolgens naar alle hoeken van de wereld.
Tegenwoordig is Frans de meest gesproken Gallo-Romaanse taal, met meer dan 285 miljoen sprekers op alle continenten.
In Europa is Frans de officiële taal van 29 landen, waaronder Frankrijk, België, Zwitserland en Luxemburg. Het is ook een belangrijke taal in Monaco, Andorra en Liechtenstein.
Buiten Europa vinden we Franstalige gebieden in Canada (met name Quebec), Afrika (bijv. Senegal, Marokko), Azië (bijv. Vietnam) en het Caribisch gebied (bijv. Haïti).

Belangrijke kenmerken:

Het Frans heeft een rijke woordenschat met veel leenwoorden uit andere talen, zoals Latijn, Grieks, Engels en Italiaans. De Franse taal is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe woorden die worden gecreëerd en bestaande woorden die nieuwe betekenissen krijgen.
De uitspraak is complex en kent veel klanken die niet in het Nederlands bestaan, zoals de nasale klinkers en de uvulaire fricatief. De Franse uitspraak is gekenmerkt door een zekere melodie en ritme.
De grammatica is gedetailleerd en heeft veel regels, met name voor de vervoeging van werkwoorden. Er zijn verschillende tijden en wijzen, en de woordvolgorde is soms anders dan in het Nederlands.
Er bestaan verschillende dialecten en varianten van het Frans, met name in de uitspraak en woordenschat. Zo is het Frans in Quebec anders dan het Frans in Frankrijk.

Enkele interessante weetjes:

De Académie française bewaakt de officiële regels van de Franse taal. Deze academie werd in 1634 opgericht door kardinaal Richelieu en heeft tot taak de Franse taal te beschermen en te verrijken.
De Franse taal heeft een grote invloed gehad op andere talen, zoals het Engels. Zo zijn er veel Engelse woorden die van het Frans zijn afgeleid, zoals "government" (gouvernement) en "beauty" (beauté).
Er zijn veel bekende Franse auteurs, dichters en zangers, zoals Victor Hugo, Alexandre Dumas, Jean-Paul Sartre, Charles Aznavour en Edith Piaf.

Leer Frans en ontdek de wereld!

Frans leren opent deuren naar een fascinerende cultuur en rijke geschiedenis. Je kunt Franse literatuur lezen, films en chansons bekijken en met mensen uit alle hoeken van de wereld communiceren.
Het is een waardevolle taal voor reizen, werk en internationale contacten. Frans is een officiële taal van de Europese Unie, de Verenigde Naties en vele andere internationale organisaties.
Er zijn talloze online en offline resources beschikbaar om Frans te leren. Je kunt lessen volgen, boeken lezen, apps gebruiken en podcasts beluisteren.

Extra:

De Franse cultuur is rijk en divers, met een lange traditie op het gebied van kunst, literatuur, muziek, gastronomie en mode.
Door Frans te leren, krijg je toegang tot deze culturele schatkamers en kun je je kennis en horizon verbreden.
Frans leren kan je ook helpen om je beter te begrijpen op andere Romaanse talen, zoals Italiaans en Spaans.

Enkele tips om Frans te leren:

Begin met de basis: leer de alfabet, de uitspraak en de basisgrammatica.
Oefen met lezen, schrijven en spreken. Luister naar Franse muziek en podcasts.
Maak gebruik van online resources en apps.
Zoek een taalpartner of volg een cursus.
Ga op reis naar een Franstalig land.

Veel plezier met het leren van Frans!

|
LA VIE EN FRANCE | R.A. Kartinistraat 5 | 3573 XA Utrecht | T- 0623 61 78 62 | E- info@la-vie-en-france.nl | Privacyverklaring |Inloggen|